NYC meets CPH

De klinkers æ en ø verraden de aanwezigheid van iets Deens in Tribeca, NYC. De letters staan op de gevel van een hoekpand vlak achter de kruising Canalstreet/6th avenue. Het blijkt een trendy eetgelegenheid te zijn die 2 jaar geleden is geopend door een Deense, met Deens sprekend personeel in de bediening.

image

De specialiteit op de kaart is smørrebrød: Deense belegde broodjes, of open sandwiches zoals de New Yorkers zeggen. Maar wie smørrebrød kent uit Denemarken wordt in Aamans Copenhagen teleurgesteld. Niet door de smaak, want de producten zijn vers, zelfgemaakt en lekker, maar de hoeveelheid beleg is voor traditioneel Deense begrippen mager. Vooral als je gewend bent aan de rijkelijk belegde kunstwerkjes die je in Denemarken krijgt voorgeschoteld. Bij Aamans moet je zelfs gaan schuiven met de beetjes topping op het hoofdbeleg om te zorgen voor genoeg smaaksensaties.

Als Deen of Denemarkenganger zou ik niet neerstrijken voor de keuken van Aamans. Tenzij je een kleine trek hebt of het niet erg vindt om bijna alles van de kaart te bestellen. Sla de frikadeller (Deense gehaktballen) in ieder geval over, want die zijn veel te zoutig. En vergeet een toetje to share, want je æblekage (toetje van appel, rasp en slagroom) is bij Aamans in drie, vier hapjes weg. Beter kun je neerstrijken met een kleine trek en in de eerste plaats genieten van de smaakvolle, strakke inrichting, want die maakt echt veel goed. Wit, hout en veel Deens design, inclusief glazen van Holmegaard. Akvavit, Carlsberg en een lekker Deens lagerbiertje, gebrouwen in Brooklyn, staan ook op de kaart. Skål, cheers & proost!

image